”Vaikka vanha sotaratsu on ohittanut jo ajat sitten parasta ennen päiväyksensä, ei tilanne ainakaan vaihtamalla parane.”

Aina silloin tällöin ruoho todellakin on vihreämpää aidan toisella puolella. Tietokoneista puhuttaessa konekantaa tulisi muistaa ajanmukaistaa aina tasaisin väliajoin. Vaikka yrityksesi koneiden uusiminen saattaa tuntua ensi alkuun isolta urakalta, alkuun pääsee kun perehtyy muutamiin perusasioihin. Ja kannattaa muistaa, apua saa aina tarvittaessa.

Kuka käyttää ja mihin käytetään?

Ensimmäisenä kannattaa miettiä tarkoin kuka konetta käyttää ja mihin sitä on tarkoitus käyttää? Väärin perustein valittu tietokone maksaa yrityksellesi monin verroin enemmän kuin heti ensi yrittämällä löytynyt tarkoituksiisi soveltuva laite. Onko tietokonetta tarkoitus käyttää matka- vai toimistokäytössä? Liikkuvan työhön soveltuu parhaiten kevyt, 3G-yhteydellä varustettu kannettava tietokone. Toimistokäytössä näytön tuumakoolla on liikuteltavuutta suurempi merkitys. Kalliimpia koneita markkinoidaan usein prosessorin ja näytönohjaimen suorituskyvyllä. Yleisimpiä toimisto-ohjelmia käytettäessä olennaisempaa on kiintolevyn nopeus ja keskusmuistin määrä. Liian järeässä laitteistossa suurin osa tehoista jää usein käyttämättä.

Tarkista, että ohjelmistolisenssit ovat kunnossa

Moni tietokoneessa toimiva ohjelmisto vaatii lisenssin. Yleisimpiä lisenssejä ovat käyttöjärjestelmän ja toimisto-ohjelmistojen lisenssit. Ajantasaiset lisenssit ovat myös yritykselle imagokysymys. Tavallisesti käyttöjärjestelmä toimitetaan OEM-lisenssinä, joka oikeuttaa ohjelman asennuksen ja käytön vain kyseisellä tietokoneella. Tällöin samaa ohjelmisto ei saa asentaa, esim. koneen hajotessa tai varastettaessa, toiselle tietokoneella. Monissa isommissa yrityksissä suositaan volyymilisenssiä, jossa ostetaan / vuokrataan tarvittava määrä lisenssejä. Volyymilisenssi sopii alkaen 5 työasemalle, mutta hyödyt korostuvat enemmän isompien yritysten käytössä, sillä sen avulla saadaan hallintaa ja huolettomuutta lisenssiasioihin. Edelleen kannattaa kuitenkin pitää kirjaa siitä, millä koneille ohjelmistot ovat käytössä. Ohjelmistoyritykset myös tarkastavat aika ajoin ohjelmistolisenssien ajantasaisuuden.

Millainen takuu, sellainen mielenrauha

Mikä neuvoksi, jos kone leviää? Olennainen asia tietokonetta hankittaessa on kunnollinen ja riittävä takuu. Useimmilla yrityksillä ei ole varaa lähettää yritysläppäriä muutamaksi viikoksi takuuhuoltoon. Kun työkalut seisovat telakalla, keskeytyvät myös työt. Yrityksen tietokoneisiin on suositeltavaa hommata laajennettu takuu. Jos kone hajoaa maanantai-iltana, tulee korjaaja paikanpäälle parhaassa tapauksessa heti seuraavana päivänä. Kannattaa muistaa, tietokoneiden elinkaari on keskimäärin kolme vuotta.

Ennen konekauppoja pohdi seuraavia asioita:

  – Käyttötarkoitus (kannettava vai pöytäkone)
  – Tietokoneen paino, näytön tuumakoko
  – Suorituskyky; prosessorin ja näytönohjaimen tehokkuus vai kiintolevyn ja muistin määrä
  – Lisälaitteet (kannettavan telakka, ulkoiset hiiri, näppäimistö ja kiintolevy)
  – Tietoturva, takuu ja lisenssit

 

Sopiva kone löytyy jokaiselle, kunhan jaksaa haeskella…

Tulevissa uutiskirjeissämme:

 • Outlookin käyttö
 • Tulostusohjeet / oletusasetukset ja värien säästö
 • Henkilöstömuutoksiin liittyvät ICT-prosessit

 

Haluaisitko lisätietoa jostain muusta aiheesta? Haluamme, että uutiskirjeistä on hyötyä lukijoille, joten otamme kaikki vinkit vastaan!

Tykkää ja jaa:

Johanna Rytkönen

Markkinointi- ja viestintäasiantuntija